| ]

ad2

Διατροφή και συμβουλές για γάτες Είδη διατροφής:
1. Μαγειρευτή τροφή.
2. Έτοιμη τροφή σε κονσέρβα ή σε ξηρή μορφή
...
Όποιο είδος διατροφής και να επιλέξουμε πρέπει να το τηρήσουμε μέχρι τέλους.
Μαγειρευτό φαγητό
Μία γάτα δεν πρέπει να τρώει όλες τις τροφές.Οι πρωτεϊνες είναι το βασικό συστατικό της διατροφής της και παρέχουν επίσης τα αμινοξέα που χρειάζεται. Ιδανικά, στην περίπτωση που η γάτα τρώει μαγειρευτό φαγητό, η αναλογία πρέπει να είναι:
34% πρωτεϊνη
50% υδατάνθρακες
15% λαχανικά
8% φυτικά: λίπη
Επιτρεπονται:
Πρωτείνες:
Κρέας: Απαγορεύεται να της το δίνουμε ωμό ή με κόκκαλα.
Κοτόπουλο: χωρίς κόκαλα και χωρίς την πέτσα.
Ψάρι: Αποτελεί το αγαπημένο φαγητό της γάτας. Χωρίς κόκκαλα και όχι ωμό.
Γάλα και παράγωγα: Ειδικό για γάτες.
Υδατάνθρακες:
Ρύζι: Βοηθάει και σε πεπτικά προβλήματα. Σουρώστε το ώμος καλά μετά το βράσιμο ώστε να μειωθεί το άμυλο του.
Λιπαρά:
Λάδι: Πάντοτε ωμό
Ιχνοστοιχεία:
Αυγό Προσοχή όχι ωμό
Φυτικές ίνες:
Όσπρια και λαχανικά: Καρότα, πράσα, φακές, φρ έ σκα φασολάκια, ρεβίθια. Συνήθως, όταν επιλέγουμε το μαγειρευτό φαγητό δίνουμε και κάποιες ταμπλέτες συμπληρώματος (βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο), αφού όμως συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.
Απαγορευονται:

  • Όχι παγωμένο ή καυτό φαγητό
  • Γάλα φρέσκο ή εβαπορέ για ανθρώπους
  • Κόκκαλα : γιατί μπορεί να πνιγεί, ενώ θρυμματίζονται, γίνονται αιχμηρά και μπορεί να τρυπήσουν τον λαιμό ή το πεπτικό σύστημα.
  • Πατάτες, ψωμί και άλλα αμυλούχα (ζύμη με μαγιά)
  • Μανιτάρια ντομάτες κρεμμύδια και ωμές πατάτες
  • Χόρτα:Ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα της γάτας και την οδηγούν σε κολίτιδα. Η γάτα επιλέγει από μόνη της να φάει χόρτα, μόνο όταν το χρειάζεται.
  • Σταφύλια - Αβοκάντο
  • Ξηροί καρποί Μακαντέμια
  • Σκυλοτροφή
  • Κονσερβοποιημένο τόνο: Σε μεγάλες ποσότητες
  • Συμπληρώματα διατροφής για ανθρώπου που περιέχουν σίδηρο
  • Ωμά αυγά και ψάρια
  • Σοκολάτα - Γλυκά γενικότερα
  • Αλμυρά - Πολύ λιπαρά
  • Καφές – Αλκοόλ
Βιομηχανοποιημένες τροφές
Μια έτοιμη τροφή του εμπορίου που θα προσφέρει πλήρες και ισορροπημένο γεύμα αποτελεί την καλύτερη και ευκολότερη λύση.
Δώστε καλές τροφές, κατάλληλες για την ηλικία τους. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για προϊόντα παρασκευασμένα με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, καλύπτοντας πλήρως όλες τις θερμιδικές ανάγκες της γάτας και εξασφαλίζοντας μία ισορροπημένη διατροφή.
Είναι απαραίτητο να επιλέξετε μια τροφή που να ανταποκρίνεται πλήρως στις διατροφικές και πεπτικές ανάγκες της γάτας σας.
Οι μακρύτριχες γατούλες πρ έπει να βουρτσίζονται και να τους χορηγείται ειδική κρέμα μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον για την αποτροπή του σχηματισμού τριχομαζών στο πεπτικό τους σύστημα. Ανάγκη της κρέμας έχουν και οι κοντότριχες γάτες η χορήγηση της οποίας μπορεί να γίνεται 1 φορά την εβδομάδα.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη διατροφή των στειρωμένων ζώων - κυρίως των αρσενικών - γιατί αυξάνεται η πιθανότητα του συνδρόμου του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος που αποτελεί ένα άμεσα συνυφασμένο με τη διατροφή σύνδρομο.
Κάποιες φορές ο κτηνίατρος θα σας προτείνει συνταγογραφούμενη δίαιτα (Prescription Diet) αν το ζώο σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Απαγορεύεται να δίνονται σε υγιή ζώα γιατί πιθανόν να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό που μπορεί να αποβούν μοιραίες.
Οι βιομηχανοποιημένες τροφές κυκλοφορούν σε δύο κυρίως τύπους :
  1. την κονσερβοποιημένη
  2. την ξηρά τροφή
Η ξηρά τροφή είναι η πιο δημοφιλής επειδή αποτελεί το ευκολότερο και οικονομικότερο προϊόν διατροφής της γάτας.
Το μέρος που θα τρώει
Η επιλογή που θα μπουν τα μπολ της γατούλας πρέπει να γίνει από την αρχή και θα πρέπει να διατηρηθεί καθ ' όλη τη διάρκεια της διαμονής της στο σπίτι, Εκεί θα πρέπει να βρίσκετε πάντοτε και ένα μπολ με φρέσκο νερό.
Οι γάτες με το νερό έχουν ιδιαίτερη σχέση. Γενικά έχουν ανάγκη από μικρή ποσότητα νερού και είναι σπάνιο να τη δούμε να πίνει (εκτός και αν τρέφεται με ξηρά τροφή). Ορισμένες γάτες αρέσκονται στο τρεχούμενο νερό και δεν πίνουν ή πίνουν σπάνια από το μπολ. Σε αυτές τις γάτες είναι πιο σημαντικό να αφήσετε μια βρύση να τρέχει απ' ότι φαγητό όταν φεύγετε από το σπίτι.
Πότε θα τρώει
Η γάτα ταΙζεται στον δικό της σταθερό και συγκεκριμένο χρόνο που έχετε ορίσει εσείς. Ποτέ μην την ταισετε την ώρα που τρώτε κι εσείς. Εκτός από τα προβλήματα εκπαίδευσης το μόνο που θα της προσφέρετε είναι να ενισχύσετε την λαιμαργία της και τις κακές της συνήθειες.
Που θα τρώει;
Πρέπει να αποφασίσετε ποιο θα είναι το σημείο που θα τρώει το ζώο σας. Το μέρος αυτό πρέπει να παραμείνει το ίδιο και να αλλόξει μόνο σε περίπτωση που είναι απολύτως απαραίτητο.
Γενικότερα, προσέξτε το μέρος που θα τρώει να του είναι εύκολα προσβάσιμο, λίγο απομονωμένο και να μην το βλέπει άμεσα ο ήλιος. Κρατάτε το μέρος αυτό καθαρό. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να έχετε πάντα στη διάθεσή του καθαρό και δροσερό νερό .
Πόσο συχνά;
Κάθε ζώο πρέπει να ακολουθεί πρόγραμμα ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του. Περισσότερα γεύματα στην ηλικία ανάπτυξης Είναι απαραίτητα σε όλα σχεδόν τα είδη των ζώων, ένα - δύο γεύματα στην ενήλική ηλικία σκύλου, δύο - τρία γεύματα για τις ενήλικες γατούλες είναι ιδανικά και τέλος 2-3 συγκεκριμένης ποσότητας γεύματα στα χνουδωτά κουνελάκια τα προστατεύουν από την ασθένεια της παχυσαρκίας. Στη γεροντική ηλικία τα μικρά και συχνά γεύματα δίνουν τη λύση σε προβλήματα πεπτικών δυσανεξιών.
Τι δεν πρέπει να της δώσετε!
  • Δεν πρέπει ποτέ να της δώσετε πολύ κρύο ή βρώμικο νερό, δώστε τους στις κανονικές θερμοκρασίες.
  • Δεν πρέπει να δίνετε κόκαλα ψαριού ή κοτόπουλου.
  • Δεν πρέπει να δίνετε αποφάγια.
  • Δεν πρέπει ούτε εσείς ούτε κανείς άλλος να του δίνειτροφή όταν τρώτε. Θα αποκτήσει πολύ κακή συνήθεια και θα μάθει να σας παρακαλά όταν τρώτε και δεν της δίνετε.
Τι ουσίες και τροφές αποφεύγουμε;
Χρήσιμος είναι ένας κατάλογος με τις σημαντικότερες ουσίες και τροφές για σκύλους και γάτες, που πρέπει να αποφεύγονται : Αλάτι, Ζάχαρη, Λιπαρές τροφές, Σοκολάτα, Σταφύλια, Κόκκοι καφέ, Καφείνη - Τσάι - Σκευάσματα Κόλας, Αβοκάντο, Αλκοόλ, Γκρέιπ φρουτ, Φιστίκια, Τσίχλες, Γλυκίσματα και στοματικά σκευάσματα που περιέχουν ξυλιτόλη, Μη Επεξεργασμένη μαγιά μπύρας.
Απ' τα προαναφερόμενα γίνεται αντιληπτό ότι ο οργανισμός -όπως και το σπίτι- για να χτιστεί και να συντηρηθεί χρειάζεται θρεπτικές ουσίες απαραίτητες και συγκεκριμένες καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Έτσι η διατροφή παίζει θεμελιώδη σημασία. Μια τροφή κακής ποιότητας που δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για την σωστή ανάπτυξη είναι ικανή από μόνη της να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε ανίατες καταστάσεις ακόμα και στο θάνατο. Έτσι για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων θα πρέπει από τη γέννηση ακόμα να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
Σκεφτείτε λίγο ... θα θέλατε το παιδί σας να μεγαλώσει με γαριδάκια, πατατάκια και σοκολάτες; Σίγουρα είναι γευστικά και φτηνά, τι επιπτώσεις θα είχαν όμως στην υγεία του ;
Ακριβώς ο ίδιος κανόνας ισχύει και για το κατοικίδιό σας.
Το ζώο σας χρειάζεται το προσωπικό του , ξεχωριστό φαγητό - δεν είναι σκουπιδοτενεκές! Το να το ταΙζουμε με αποφάγια (είναι πολύ συνηθισμένη η νοοτροπία ότι «αυτό έχουμε, αυτό θα φάει») αποτελεί ότι χειρότερο μπορούμε να του κάνουμε.
Εξίσου βέβαια λάθος είναι να ταίζουμε με ότι του αρέσει.
Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το πρόγραμμα διατροφής που ταιριάζει στο ζώο σας . http://www.dimitra-sa.gr/modules/esadv/index.php?v=vo&id=5



Facebook
Twitter

..